tirsdag 1. desember 2009

Modul 4, Oppgave 1: Refleksjon over teori

I følge Olav Skundberg kan delingsbegrepet deles inn i 3 kategorier. I denne modulen skal jeg reflektere litt rundt 2 av disse kategoriene samt hvordan kan man som brukere av Skolenettet, for lærere i videregående skole, legge til rette for deling på nivå 2 og 3:
Nivåene jeg reflekterer over er:





  1. deling nivå 2: bidra, dele med andre


  2. konstruksjon av kunnskap i fellesskap


Å bidra med læringsressurser er i dag en viktig fanesak i den videregående skole. Det er ikke lenger greit nok å "snu bunken" år etter år etter år. Internett har åpnet en stor verden der vi alle kan delta og legge ut de metoder, triks og tips vi mener kan bidra til økt læring hos elever (og lærere). Å bidra og å dele med andre er positivt men med modifikasjoner. Med det mener jeg at det mange lærere kan agere tvilende til det å dele med "hele verden". Men som utviklingen er nå kommer man nesten ikke unna delingsbegrepet i en eller annen form. I videregående skole brukes Internett som aktivt verktøy i forhold til å finne ressurser som kan understøtte de kompetansemål vi hele tiden må forholde oss til. Å lage egne filmsekvenser, Powerpointframvisning er i dag noe mer vanlig enn tidligere. Å legge disse ut på its learning i felles mappe gir hver lærer tilgan/mulighet for å ta i bruk eller dele sine oppdagelser. Å kunne konstruere i fellesskap knyttes opp mot sosiaokulturell læringsteori der man bygger opp under det å konstruere/lage sammen med andre. Wygotsky introduserte begrepet Scaffolding(stillasbygging) der fokus er: det eleven fjør sammen med en lærer/voksen(andre i dag det kan eleven gjøre alene i morgen. Kort sagt: sammen med andre lærer vi.
I kontekst med Skolenettets ressurser så har jeg, som lærer i den videregående skole, dessverre ikke så ofte tatt i bruk denne ressursen. Har tatt mer i bruk sider som er direkte knyttet opp mot fagbøker og sider som man selv eller kollegaer har ført opp i fellesmappa. På så måte er delingskompetansen meget god og utviklende.
å Skolenettets ressurser kan bidra til utvikling av ens eget fag slik at læringsmetodikk og læringstrykk kan bli bedre. Med dette mener jeg at det å få nye ideer fra eksterne fagsider/motivatorer kan sette igang nye tankerekker som igjen bidrar til bedre undervisningsstrategi og ikke minst: møter elevenes individuelle læringsstrategier på en mer hensiktsmessig måte.
I mitt eget arbeid med dette studiet har jeg opparbeidet meg kunnskaper jeg har praktisert enormt mye i egen undervisning. Det å dele denne kunnskapen med kollegaer og andre lærere og ikke minst lære av det andre lærere har produsert er av stor verdi for meg. Å tørre å ta i bruk andres undervisningsressurser har jeg aldri opplevd som "farlig" eller negativt. Å kunne reflektere, bruke og videreforedle andres forslag er positivt og dette igjen skaper bedre læring i klasserommet. Å ha mange forskjellig metoder, opplegg i faget handler om å finne veier inn til den enkelte elev og det er jo nettopp det som er formålet med læringen.
Deling som metode er kommet for å bli. Deling skjerper krav til en selv: man BLIR mer bevisst på egen forklaringsmåte og hvordan man legger fram stoffet. DET ER JO ANDRE LÆRERE SOM SKAL SE OG HØRE DETTE:-) Bare det i seg selv er grunnlag nok for deling!!

modul 4, oppgave 3og 4: Skjermvideo, YouTube og Wiki

Hvordan lage en enkel egendefinert animasjon i Powerpoint?
Å lage egen filmsekvens var i oppgaveteksten estimert til 2-4 timer. Hos meg derimot tok det lengre tid!! Da jeg satte meg til med denne deloppgaven valgte jeg å ta for meg Powerpoint og hvordan man kan lage en basis Powerpoint presentasjon. Begrunnelsen for valget mitt var at jeg bruker dette programmet mye i jobbsammenheng og erfarer der at jeg ofte er "veileder" i akkurat hvordan man skal definere tekst og objekter/figurer/bilder. AHA tenkte jeg: nå lager jeg en forklaringssekvens på dette. Filmen skulle legges på YouTube slik at den var tilgjengelig for den gemene hop.
Å lage filmsekvensen ble definitivt ikke så lett som jeg trodde, noe jeg forklarer senere i innlegget.
Da jeg aldri har laget noen skjermvideo tidliger og ikke har jeg program for dette heller så var det bare å gå i gang med leting på nettet. Hvilket program skulle jeg velge? Hvor finner jeg gratis prøveprogrammer? hvilket program krever ikke forkunnskaper på dette feltet? Faglærer hadde heldigvis lagt ut tips til programmer og på Del og bruk ble programmet JING definert som lettvekter og anvendelig. FLOTT tenkte jeg:-) DEN GÅR JEG FOR!
Å innstallere dette programmet var enkelt og det var også enkelt å ta det i bruk. Men, da jeg satte i gang merket jeg raskt hvor mye jeg svelger når jeg prater!! Hørte dette unektelig høyt og klart på opptaket og det var grusomt irriterende! Vel, her var det bare å ha fokus og la være å svelge så godt jeg kunne. Så kom problem nummer 2: dialekten min hørts ut som en blanding av total finnmarking kryssa med en innbarka østlending, altså totalt bort-i-veggen. Okay: dermed måtte jeg prøve å ha fokus på en dialekt så godt jeg kunne og det var ikke uten vansker(har jeg virkelig så blandingsdialekt? Trodde jeg hørtes ut som en skikkelig Honningsvåging jeg. Vel, etter 20 år her østpå er det kanskje ikke så rart!!)
Etter ca 20 opptak med direktelesing fra mal og pustepause etter punktum var filmen klar!YES, nå var det bare å legge den ut på YouTube. Men neida, så lett skulle det ikke være. Etter opprettelsen av konto på YouTube forslkte jeg så å laste opp filmen min! Bare FAILURE, FAILURE.... Kunne ikke laste opp eller publisere. Etter mye(og da mener jeg mye) feiling, prøving og tenners gnissel måtte jeg ty til min bedre halvdel:KAN DU HJELPE MEG HER??? Heldigvis skjønte han raskt hva problemet var: JING-programmet jeg hadde brukt lagde filetternavn på min film som IKKE kunne lastes opp i YouTube (SWF-format)! Jeg måtte dermed konvertere fila mi til et annet filformat. På nett igjen å leite etter konverteringsprogram som er gratis, enkle og brukervennlige. Downloada mange programmer jeg, men skjønte jo at det kun var kodeprogrammer som jeg ikke kunne bruke!! Behov for hjelp igjen fra min bedre halvdel: takk for dine programmeringskunnskaper og programoversikt. Fant så programmet iWisoft Flash SWF to Video Converter som ordna alle mine vansker. LIVET ER HERLIG!! Så var det bare å klikke seg inn på YouTube-kontoen og publisere...Så kom vanske 3: fikk ikke opp filmen på min dataskjerm! Inn på pc nummer 2 og 3 her i huset og her var det ikke noe problem. Viser seg så at jeg har gammel versjon av Flash og måtte laste ned denne også!! Etter det: nix more problems:-) Denne deloppgaven bstod videre i at man skal dele sen sekvens på Del og bruks Wiki. Fant fram til en side jeg mener var relevant for min foklaringssekvens og satte inn embedcode i Wikien slik at min film kan direkteklikkes fra gjeldende Wiki.
Tror jeg har lært mer i denne oppgaven (og definitivt brukt mer tid enn jeg skulle)enn det som var tiltenkt men cluet er: aldri gi opp:-)) Man lærer av å feile igjen og igjen og igjen. Som vi sier på håndballbanen: av 10 skudd på mål går i hvertfall 2 inn!



Selvprodusert forklaringssekvens om hvordan man kan lage egendefinert animasjon i Powerpoint.

mandag 16. november 2009

Modul 4, oppgave 2: SlideShare

SlideShare er et verktøy som enkelt lar deg dele dine slides med resten av verden.
Legge ut slideshare på bloggen er relativt enkelt og ved å følge instruksjoner legges slidene din rett inn der du ønsker. Min lenke til SlideShare er http://www.slideshare.net/trinego/kriser-og-krisefaser (har laget en liten slide av en PPT jeg har brukt i egen undervisning om kriser og krisefaser).












På SlideShare finnes et utall av slides som dekker de fleste områder. Man får selv vurdere reliabilitet og sannhetsgehalt i slidene og det lønner seg å SE IGJENNOM showet før bruk (slik at slidene viser det du er ute etter og ikke noe annet:-)) Har du litt tid akkurat nå så klikk deg inn på følgende link og ta denne IQ-testen som ligger på nettstedet. Ikke bare bare med logisk tenkning.....
SlideShare kan passe inn i mange lærings situasjoner. I undervisningsøyemed kan SlideShare brukes til å legge ut PPT-slides til bruk i undervisning samt at elever kan legge ut egne slides. Ved at elevene legger ut egne arbeider så vil kanskje de fleste være mer kritisk til oppgaven og forhåpentligvis mer nøyaktig:-)Samtidig styrkes elevenes digitale kompetanse både i forhold til PPT, nettbruk og nettvett m.m.

lørdag 24. oktober 2009

Modul 3 Oppgave 2 c: Delicious.....

Delicious er et nettsted som tilbyr tjenester der man kan sette bokmerke på sider man synes er spennende, informative, lærerike etc. Videre kan man legge til venner og du får da tilgang til venners bokmerker. Om du merker en side så får du også opp hvor mange andre som også har bokmerket denne siden. Er det noen du kjenner her??? Føler vel kanskje at Delicious er en annen form for Facebook der hovedfokus er "hvem tagger hva??" og når "tagga dine venner sist??". Tjenesten i seg selv er jo smart, men vet ikke helt om jeg er så veldig interessert i hva mine venner bokmerker eller ikke. Kanskje har jeg rett og slett ennå ikke sett lyset med vennemerkinga, men Delicious i seg selv er jo ikke bare vennemerking!! Jeg har erfart, lært og oppdaget sider (ja, jeg har fulgt tags fra nettstedet) jeg tidligere ikke hadde anelse om: hvordan lage CornflakesSnitzel og 15 måter å knytte skolissene på. Utrolig hva som finnes på nettet....




Merverdien med denne tjenesten er jo at man kan følge med på hva som er nytt av sosiale bokmerker og bruke det som måtte være av interesse. Det er enkelt å kategorisere bokmerkene (du kan velge om du vil lage tagskyer der de mest populære taggene vises med større skrift). Videre kan man se alle taggermapper som ligger på nettstedet samt at de bokmerkene du har felles med andre vises i farger... Ved dette får man tips og ideer til nettsider man aldri har visst om før og bare det i seg selv er kanskje grunnlag nok til å bruke slike tjenester??





Modul 3 oppgave 1: Tagging




Tagging er et verktøy for å sette bokmerker på sider/webelementer man fatter interesse for. Tagging består i å merke sider for så å kategorisere disse i egnede mapper. Om man, som f.eks. lærer, finner en nettside du vil bruke i undervisninga så kan du, ved å merke denne siden, raskt finne fram til denne igjen til bruk i undervisninga. Men: hensikten blir fort borte om du ikke lager mapper (selverfart!!!) Fant et flott filmklipp jeg ville bruke i faget "kommunikasjon og samhandling", men da jeg klikka meg inn på bokmerkene mine...ja, da fant jeg de ikke!!! Utålmodige elever som venta på lærerens "geniale" filmsnutt, men læreren klarte ikke å finne bokmerket sitt. Hadde lagra bokmerket i feil mappe (tag bundligen var feil) og klarte ikke å navigere seg fram til rett tagg!!! Sånn går det når en overivrig lærer er så oppglødd over oppdagelsen at hun glemmer at disse taggene må ARKIVERES (bundles) slik at de blir lett å finne fram til igjen. Well, lesson learned for this teacher....
Merverdien ved å tagge Web-elementer er stor og letter arbeidet med å finne fram i jungelen "out there". Ved å bokmerke en side spares man for å søke på nettet etter den siden du leter etter. Videre trenger du ikke å måtte huske nettadresse og du slipper å lete febrilsk etter det du leter etter når du endelig har kommet inn på rett side!! For å kunne bokmerke sider så trykker man enten "Bookmarks" på sin egen Pc eller man kan bruke programmer der du oppretter konto der det blir lagt til menyericoner du bruker for å tagge sider. Eksempel på slik side er : http://delicious.com/. Mer om dette nettstedet under mitt blogginnlegg om Delicious.

Modul 3 deloppgave 1 om RSS

I dette blogginnlegget skal jeg presentere en av to viktige støtteteknologier inne Web 2.0: RSS
Da vi fikk denne oppgaven tenkte jeg umiddelbart: NEI...... RSS kan jeg absolutt ingen ting om!! Da jeg fortalte "min bedre halvdel" at tema for denne oppgaven var RSS ble jeg møtt med et rungende: HURRA. Han hadde hørt om RSS, men NÅ skulle han endelig få lære hva dette egentlig gikk ut på. Gjett hvem som skulle lære han??? I tilknytning til oppgaven har faglærer lagt ut masse fagstoff om om gjeldende tema. Her var det bare å lese og eksperimentere så godt jeg kunne. Oppdaget også at jeg på min Pc faktisk har et symbol jeg aldri har brukt eller visst om: RSS-symbolet


RSS står for Really Simple Syndication. Gjennom å abonnere på RSS (som i de fleste tilfeller fortsatt er gratis) får du tilsendt oppdaterte nyheter fra f. eks. en nettside du er interessert i. Dette bidrar til at du faktisk slipper å gå inn på din favorittnettside for å holde deg oppdatert på nyheter, de kommer til deg automatisk!! Når du er på en nettside som har feeder (mater) vil RSS-knappen (på min pc) være orange. Det betyr at jeg kan abonnere på nyheter fra denne siden. Om jeg er er inne på en side som ikke har feeder er min RSS-knapp grå.


Ordnung muss sein:
Ved å klikke på RSS-symbolet legger denne seg i favoritter på Menylinja. Her kan du kategorisere dine sider ved at du kan "mappe" elementene. På slik måte opprettholder man oversikt og struktur og det er utrolig ankelt å holde seg oppdatert.


Merverdi for meg:
Etter at jeg har blitt kjent med hva RSS betyr og tatt det i bruk kan jeg si at jeg har gått fra total uvitenhet til total avhengighet! Jeg trenger ikke lenger stadig å klikke meg inn på nettsider jeg følger for de kommer automatisk til meg.
Mange interessante sider har dessverre ennå ikke lagt til RSS-tjenesten og dette krever at vi da få følge med på "gamle måten".
Slitsomt, slitsomt, slitsomt........

onsdag 21. oktober 2009

Studiemodul 2, oppgave 7: Hva lærte du?



Hva har jeg lært i denne oppgaven? Masse, masse, masse!!! Bare det å bli kjent med dette verktøyet har bidratt til at jeg i dag er mer bevisst på HVA det er jeg tester eleven i. Samtidig er det en lettelse å kunne legge tester på nett uten å måtte ha de tilgjengelig i papirform. For ikke å glemme karakterboka (har skrevet en del om egen læring i blogginnlegg:oppgave 2 og 3). Det at medstudenter skulle gjennomføre oppgaven tenkte jeg ikke så mye på egentlig. Ble til at jeg satte testen i kontekst med egen undervisning og så for meg, og gleder meg, til at elevene skal ta prøven. Fagstoffet tilknyttet modul 2 var til stor hjelp og inspirasjon underveis. Det var det ikke fra starten. Det første som slo meg var: hjelp, dett kommer jeg ikke til å få til... Hva skal jeg lage, hva skal jeg teste, hvordan skal jeg få til dette???
Men så, etter prøvelser, lesing av tips og innspill fra fagressurser så forstod jeg da at dette er et verktøy som jeg blir avhengig av. Kun egen fantasi og kreativitet setter grenser for hva og hvordan jeg kan gjøre dette.
Innspill fra medstudenter har jeg fått og gitt, og gruppa har reflektert rundt egne og hverandres tester i lukker forun på Its. En medstudent opplevde min test som litt kjedelig og ensformig og det tar jeg selvfølgelig til etterretning. Men føler her at jeg kan forsvare "det kjedelige" med at det "kan faktisk være konstruktivt og målbart selv om det er litt kjedelig". (Les mer om min begrunnelse for oppgaveutforming i oppgave 3)
Har videre fått tilbakemelding fra en annen medstudent på at testen min satte igang tankeprosesser rundt eget arbeid og arbeidssituasjon. Så tilbakemeldinger har jeg altså fått og de har vært konstruktive og informativ. Tar dette helt klart med meg videre i studiet.

Studiemodul 2, oppgave 3

Refleksjon over egen test........Ja, da var testen ferdig....
Vet ikke helt hva jeg skal begynne å skrive om, men en ting er sikkert: DENNE OPPGAVEN TOK TID!!! Var klar fra begynnelsen over hvilket tema jeg skulle velge og at spørsmål måtte være direkte knytta til fagstoffet.
På Its har man en rekke alternative oppgaveutforminger. HVILKEN skulle jeg velge? Skulle jeg gå for de fancy "trykkoppgavene" eller skulle jeg velge å dra bokser og setninger? HVA var det jeg egentlig skulle teste og hva var hensikten med testen min og ikke minst: testen skal vel gjelde/favne ALLE elevene(nix grupperinger)? Jo, den skulle være totalt fagrelatert slik at jeg kan bruke den i min reelle undervisning. Samtidig skulle den være utformet på en slik måte at den testet baiskunnskaper i det tema jeg hadde valgt. Viktig i min test var og at den ikke var for lang eller komplisert. Den skulle som sagt nå alle og da ville jeg, lært gjennom egne erfaringer og utdanning, at det enkle er ofte det beste!! Har relativt lang erfaring i arbeid som spesialpedagog og har gjennom dette erfart/lært at den faglige basiskunnskapen bør favne alle. Å utforme oppgaver på nivå kun tiltenkt den faglig sterke eleven bidrar til redusert mestring for mange elever. Dette ville jeg i aller høyeste grad unngå. Samtidig med dette måtte svarprosenten være relativt høy for å gå godkjennt testen (95%). På så måte sikres også det faglige kvalitetsnivået til den enkelte elev. I min studietest valgte jeg å bruke vurderingen "godkjent" eller "ikke godkjent". Grunnlaget for dette var at denne testen skulle være mest mulig målbar. Det skulle være "enten eller" og ikke noe "nesten" eller "midt i mellom". Denne prøven er utformet ved at det er fokusert på det som MÅ kunnes (minstekrav) og enten kan man eller så kan man ikke. Spørsmål jeg ville ha svar på, min hensikt med testen, var da å finne ut hvor godt kunne de minstekravet gjeldende for dette tema? Hvor godt kunne de det fagstoffet som deres yrkesvalg er avhengig av at de kan? Mange refleksjoner rundt testutformingen som igjen krevde tid, evalueringer, utprøvinger på familiemedlemmer og venner!!! Ikke bare bare å leve med en spesiapedagog som lager tester.........
Spørsmålene ble hentet fra fagboka i Yrkesutøvelse. Det mest utfordrende var å finne spørsmål som elevene kunne svare JA eller NEI på. Ønsket som sagt ikke mange oppgaver med bokser og "stæsj". Hadde kanskje vært enklere for meg å lage flervalsgsspørsmål og "klikk og dra" oppgaver, men dette ønsket jeg ikke. Kort og greit skulle det være. Hensikten men å lage denne testen i mitt studie var for meg at jeg skulle kunne lære/lage noe jeg kan bruke ofte i egen undervisning. Elevene liker småtester framfor store tester 1 gang i måneden. Jeg ville altså at oppgavelagingen ikke skulle være for krevende eller ta for lang tid. Da jeg lagde denne testen hadde jeg dette i tankene hele tiden. Men, tid tok det alikevel. Skal vel helst det når man ikke er kjent med dette fra før.....
Det var utfordrende å reflektere over hvor høyt skulle jeg legge lista. Klart liksom ikke å tenke at denne skulle tas av medstudenter og ikke egne elever. Var liksom inne i klasserommet hele tiden jeg...(Kanskje godt det er juleferie snart). Opplevde vel og at utforminga ble litt kjedelig og intetsigende. Kunne kanskje satt inn noen spennende elementer som hadde høyna testens utseende/utforming. Men igjen, ikke alle elever liker/motiveres av dette og dermed lot jeg det rett og slett være. Elevenes feedback var også noe jeg sleit med. Satt inn flotte tilbakemeldinger om eleven tasta riktig, men når jeg lagra testen og prøvde den selv; ja da kom tilbakemeldinga opp sammen med oppgaven. Så var det bare å prøve på nytt og på nytt og på nytt. DON' T GIVE UP er det vel noe som heter????
Til tross for at denne deloppgaven for meg var noe krevende og mer arbeidskrevende enn først antatt så var den utrolig spennende og reell. For en verden som har åpnet seg for meg! Og alt går inn i karakterboka uten at jeg må fram med penna og kontrollsjekke og beregne. Gjennomsnitt på prøvene kan jeg også få frem samt hvem som har scora hva og hvem som ikke har tatt testen. UTROLIG....Men det skal ikke glemmes at for å utforme gode, hensiktsmessig, konstruktive og målbare tester så tregs det tid, refleksjoner, kreativitet og pågangsmot. Men papir, det trenger vi ikke!!!

fredag 9. oktober 2009

Testen er åpen i Its learning!! 091009

Hei igjen.
Vil bare gi beskjed om at min enkle lille fagtest er nå ute på Its.
Ta gjerne testen og sjekk ut om du består kapittel 2 i faget Yrkesutøvelse på VG 1-nivå!
Testen er ment som pre-test etter gjennomgang av fagstoffet, rett og slett en rein kapittelprøve.
Refleksjoner, tanker, evalueringer og etterord kommer snart (ligger i redigeringsboksen, men er ikke helt klar ennå:-))

torsdag 8. oktober 2009

Studiemodul 2

MODUL 2, Oppgave 1: Tester i egen undervisning

Ja, da var det tid for modul 2. Denne modulen tar for seg opprettelse av
tester i f. eks. Its learning. Minst tre mulige opplegg skal drøftes og det skal legges vekt på hvordan tester kan være med på gi økt læringstrykk/merverdi/gevinst for det aktuelle undervisningsopplegget. Jeg har i min egen undervisning ansvar for flere fag det kunne vært aktuelt å lage tester i, men har valgt å fokusere på faget "Yrkesutøvelse". Dette er et stort og meget omfattende fag som inneholder mange vanskelige begreper, lover og "fremmedord". I min egen lærerpraksis (begynner faktisk å bli noen år nå) har jeg erfart at de tunge fagemnene ofte gir eleven høy grad av negativ mestringsfølelse og tester i disse delemnene har en tendens til å bli litt kjedelig/demotiverende utformet i Word(!!) eller rett og slett på papir. Ikke akkurat det vi forbinder med kreativ og motiverende undervisning:-)

Tester:
Tester kan, om riktig utformet, være med på å gi økt fag- og læringstrykk i den enkelte klasse generelt og hos den enkelte elev spesielt!! Men: aldri tester bare for testens skyld. Spørsmål til ettertanke kommer som kaker på brett: HVORDAN SKAL JEG GJØRE DET???? Hva skal jeg legge vekt på, hvordan skal testene være, skal alle tester være like, HVA vil jeg egentlig teste og sist men ikke minst: hvordan skal jeg utforme feedbacken til elevene og hvordan lage spørsmål så konkret og "rett fra fagstoffet" som mulig?
Inn i tenkeboksen det bærer.....
Ikke glem den didaktiske relasjonsmodellen!!

Å reflektere over HVEM; HVA; HVORFOR og HVORDAN er viktig i utformingen av en test. Så igjen: aldri test kun for testens skyld.....




Tenkt bruk av test i faget YRKESUTØVELSE

Undervisningsopplegg 1
Her ville jeg ha utformet en pre-test av det tema som skal gjennomgås med elevene (f. eks tema "omsorg og profesjonalitet"). Utmerket for å tilrettelegge for den enkelte, noe vi jo er lovpålagt!! En slik kartlegging bidrar til å finne ut hva den enkelte elev kan om det emnet vi skal igjennom, hva kan de litt og kanskje ingenting om? Kreativ oppgaveutforming og spørsmålsstilling kan bidra til til at elevene ønsker å lære/vite mer som igjen skaper økt læringstrykk og interesse for tema(mission accomplished). I tillegg kan det, om man ønsker,utforme VØL-skjema på på f. eks Its der eleven selv definerer hva de Vil lære mer om, hva de Ønsker å lære mer om, og til slutt: Hva de har Lært. Kreativiteten stoppes kun av læreren selv. Men altså: det å sile ut før-forståelse og forkunnskaper gir meg som lærer og fagansvarlig et ypperlig utgangspunkt til å "nå" den enkelte elev samt å tilrettelegge på best mulig måte!


Undervisningsopplegg 2:
Etter en del arbeid/gjennomgang med tema "omsorg og profesjonalitet" ville jeg ha utformet en formativ test for å evaluere hva den enkelte elev har lært midtveis i denne temaperioden. Tenker da på å lage en test over "vanskelig" fagord og faguttrykk. I mitt fag har jeg valgt å kalle disse uttrykkene for NØKKELORD. Disse begrepene er rett og slett fagord elevene kunne innen sine respektive yrkesvalg. En formativ test på disse ordene/faguttrykkene vil vise både meg og eleven hvilken foreløpig kompetanse eleven har på området noe som bidrar til at jeg kan legge min undervisning opp mot det jeg ser eleven(e) har noe vansker med. I denne formative testen sjekkes også ut viktige elementer fra tema for å se om dette er "på plass" hos den enkelte.
I deltest 2 kan det være en fordel og gruppere elevene (A, B etc.). Ingen elever er like og alle har krav på undervisning på sitt nivå. Dette er det viktig å ta hensyn til: faglig sterke elever kan få spørsmål som krever større grad av refleksjon og drøfting samt oppgaver som er mer "inn i dybden". Disse elevene kan videre få oppgaver der spørsmålsstillingen er lenger og mer "dyptgående". Gruppe 2 kan få spørsmål som settes mer i direkte forbindelse med den teksten som er i fagboka. Dette nivået krever "gjenfortelling" eller benevnelser der det sjekkes ut at eleven har fått med seg basiskunnskaper.
Ved å gruppere elever på denne måten får man oppgaver som er relatert til den enkelte. I Its er det en smal sak å få til dette og ved å gjøre testingen på denne plattformen unngår jeg MASSE papirarbeid (karakterføring i Word eller annet sted). For: karakterene etter testinga går rett inn i karakterboka på Its. NYDELIG....
Viktig i denne sammenheng å stille seg spørsmål om man i hele tatt skal karaktersette den formative testen. Hva skjer med elevene om karakterene ikke står i stil med det de forventer? Blir motivasjon for videre arbeid da redusert? Eller kan det være slik at noen elever faktisk vil få økt læringsmotivasjon for å vise at "dette skal jeg kunne bedre betrakteli til neste gang"? Skal alle elever eventuelt ha karakter eller skal man kun sette karakterer på enkeltelever eller på gruppe A? Mange spørsmål det er viktig å ta i betrakting!!!


Her har jeg da, etter deltest 2, et systematisk og strukturert grunnlag for elevsamtaler i faget/temaet. Hvorfor feilet eleven på den oppgaven? Hva var det som gikk greit? Hva kan eleven så lang i tema? Dette er spørsmål jeg tar med meg inn i samtalen med elevene og ut i fra dette kan min veiledning rettes direkte mot elementer som eleven oppfatter som ugreit.


Undervisningsopplegg 3:


I undervisningsopplegg 3 tenker jeg en avsluttende prøve i temaet. Også i denne testen grupperes og nivåfordeles elevene (gruppa ligger fortsatt definert på Its). Resultat etter delprøve 2 samt elevsamtalen legger nå grunnlag for den avsluttende prøven(prøve 3). Etter at denne summative testen er gjennomført vil elevene få karakter på denne. Rett inn i karakterboka det går:-) Flere fordeler kan nevnes: lett å ha kontroll på HVEM som har levert og hvem som IKKE har levert (grønne og røde markeringer). Plagieringskontrollen i Its er blitt min nye bestevenn. Med enkle tastetrykk kan man sende melding til de elever som ikke har gjennomført testingen med beskjed om at "obligatorisk test/oppgave" må innleveres. Det nytter altså ikke å snike seg unna denne:-)) Videre er det lett å aktivere/deaktivere testene. Dette letter mitt arbeid betraktelig. I stedet for at jeg konstant må springe rundt med en bunke tester under armen kan elevene bare klikke seg inn i faget og gjøre det de skal. ENKELT OG GREIT.
Som nevt flere ganger er det mange gevinster å hente ved å lage tester i Its learning. Men: dette krever også mye arbeid... Mer om dette i blogginnlegget:
Refleksjon over egen test

tirsdag 29. september 2009

Dataretting mer humant???


Modul 2 i mitt IT-studie består av totalt 7 deloppgaver der hovedarbeidet består i å lage digitale tester.
I oppstarten av denne modulen kom jeg over følgende spennende og "utopiske"(??) artikkel: http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=573995. Interessant lesing og satte definitivt oppgaven min i et annet lys enn tidligere: kan virkelig datamaskinen gi like gode og menneskelig tilbakemeldinger som jeg kan??? Er det sånn at jeg på sikt kanskje må begynne å konkurrere med min egen Pc om hvem som gir de beste tilbakemeldingene?
Mange elementer innen datarettingen kan selvfølgelig være/fungere som
et tilleggsverktøy, men erstatte oss lærere??? IKKE TALE OM!! ELLER????

mandag 28. september 2009

Endelig høstferie....

Ja, da var det høstferie.. Eller høstferie og høstferie??? Ferie fra jobben ja, men nå står studiemodul 2 og banker på døra!!


Denne gangen er det digitale tester jeg skal fordype meg i. Dette tema gleder jeg meg til!! Bruker tester mye i egen unndervisning, men blir fort standardtester type "ja eller nei" så nå er tiden kommet for å grave seg ned i Its muligheter for mere skarp og individuell testskaping!! Spennende.


Tiden går fort når man skal sette seg inn i fagstoff som er relativt nytt og krevende. Har 3 uker på denne odulen og har "allerede" startet lesing:-) Ikke verst det..


Sitter her nå som en litt overnervøs mamma... Grunnen til det er at gojenta i dag har reist på leirskole og skal være borte helt til FREDAG!!! Rart man blir så shaky når man vet at jenta er både fornuftig og kan ta vare på seg selv. Lurer på om jeg skal ta med meg Pc og snikkjøre opp på leirskolen? Kan jeg jo studere derifra? Har sikker trådløst nettverk jeg kan koble meg opp på.... Neida, så ille er det ikke, men rart/nervøst/uvant er det uansett. STORGLEDER MEG TIL FREDAG...

Vel, vel. Da er det bare å sette igang med lesinga.. Men først: kaffe og krydderkake...






lørdag 19. september 2009

Bruk av LMS i et eksisterende undervisningsopplegg

Pedagogisk bruk av LMS i faget
Kommunikasjon og samhandling
Studieretningsfag VG 1 Helse og Sosial



Studiekrav for deloppgave 2 i mitt IT-studium går ut på å inkludere LMS i et eksisterende undervisningsopplegg samt å planlegge endringer som kan føre til merverdi i opplæringen.

Studieretningen Helse og sosial på videregående skole ibefatter fellesfag og 3 studieretningsfag. Jge har valgt å legge fokus på Kommunikasjon og samhandling. Kompetansemålene for dette faget legger særlig vekt på at elevene skal oppøve og bedre bevissthet rundt egen atferd og væremåte i møte med andre mennesker.

I læreplanen for faget Kommunikasjon og samhandling står det at eleven skal:
greie for kva som kjenneteiknar kommunikasjon som fremjar helse, trivsel og velvære, og sjølv medverke til det samt å kunne bruke digitale verktøy i helse- og sosialfag inneber å utføre ulike arbeidsprosessar

I norskfaget skal eleven:bruke digitale verktøy til presentasjon og publisering av egne tekster samt mestre ulike skriverroller som finnes i skolens offentlighet og i samfunns- og arbeidsliv

Å skulle inkludere og skrive om LMS i et eksisterende undervisningsopplegg trodde jeg skulle bli en enkel sak. Var veldig klar og bestemt for hva jeg skulle skrive om: FAGFORUM måtte det bli! Men så satte tvilen inn. Jo mer jeg "forsket" på LMS jo mer selektiv og skeptisk ble jeg: er det OK å opprette forum i KS- faget? Hva er min intensjon med å opprette et forum? Hva skal vi diskutere? Vil alle elever bidra eller blir det mange"home-sitters"? Vil jeg som administrator makte å holde oversikt over alle innlegg og påse at ingen kommer med upassende inputs? Mange spørsmål som skjerpet fokus og som skapte refleksjon for oppgaven meldte seg etter hvert. Samtidig med dette så ble det klart at fagforum er en ideell arena for det aktuelle fag. I mitt eksisterende undervisningsopplegg holder vi nå på med ulike kommunikasjonsformer. Hva passer vel da bedre enn å skape et forum der vi kan diskutere/chatte på nett? Det er jo i aller høyeste grad kommuikasjon!
Da jeg opprettet fagforumet for klassen (Yes, her er det ingen hvile på laubærene)var jeg veldig spent på hvordan dette skulle bli mottatt av elevene. På fritiden vet jeg de er aktive på MSN, blogger og diverse chattesteder. Ville de oppfatte mitt lille forum på Its learning som en vits?? . Jeg hadde følgende første hovedinnlegg: hvordan kan vi ta vare på det gode klassemiljøet vi har i dag?
Før jeg kjørte dette i gang i klassen satte jeg klare rammer for forumet: ingen sleivte bemerkninger(om det skjer blir gjeldende elev utestengt fra forumet), ingen upassende bilder på profilen samt at det ikke er lov å snu seg til klassekamerater under diskusjoner i forumet. Grunnen til dette var å bevisstgjøre elevene på deres egene ferdigheter innen kommunikasjon der de ikke kan ta i bruk mimikk eller kroppsspråk. Klarer de å kommunisere og å forklare sine tanker og meninger kun ut fra det skriftlige?


BRUK:
De fleste elevene ga raskt tilbakemelding på at dette var vanskelig og "dustete". Å sitte uten "cam" var jo umenneskelig!!! Reine steinalderen!! MEN, her var det ingen "cam" men kun fokus på formidlings- og forklaringsevner. Som lærer var det spesielt interessant å følge de elevene som ikke deltar så mye i de verbale diskusjoner i klassen. Jeg erfarte nå at disse elevene nå formidlet sine meninger meget tydelig og de behersket denne kommunikasjonsformen veldig bra!! De var utrolig dyktige til å forklare/argumentere for sine synspunkter uten at misforståelser oppstod. I tillegg kommuniserte saklig og var kreative.
NYE SIDER VED ELEVENE BLE SYNLIGE!
Slikt gleder en lærers hjerte.


Elevene opplevde med dette høy grad av mestringsfølelse og erfarte at medelever ga de positive feedback på forslag og kreativitet gjeldende for klassemiljøet.


Interessant var det også å oppleve at de verbalt sterke (diskusjonskongene i klassen) opplevde det å ikke få bruke kroppsspråk som særlig utfordrende. De erfarte at de måtte vektlegge sine egne ytringer og meninger på en helt annen måte, og at det skrevne ord lett kan misforstås. Ironi uten kroppsspråk kan lett skape misforståelser og feiltolkninger, noe disse eleven erfarte!!
De fikk ofte tilbakemeldinger som: hva mener du med dette, hvorfor sier du det, formuler deg bedre, forstår ikke hva du mener osv. KJEMPEERFARING tenkte jeg der jeg satt og "observerte".


ERFARINGER:
I ettertid har vi ofte brukt forum . Eleven synes det er ok uten "cam" og læreren er ikke så "Dianosaurus Rex" alikevel:-) Det er høyere grad av fokus på det skrevne ord samt at ytringer som: mmmm, jaaaaaaaaaa, neeeeeiii er mer eller mindre borte fra foruminnleggene. Når det gjelder læringens merverdi etter at LMS er tatt i bruk vil jeg si at forumet dekker mange læringsmål og opplæringen er gjort mer "elevvennlig". De opplever det som interessant samt at de lærer "uten å lære". De mener det er spennende at vi som pedagoger tar i bruk "ungdomsarenaer" i undervisningen samtidig som lærer-elev kontakten absolutt er til stede. Eleven har lært at det å ordlegge seg krever verbal kompetanse og et bredere ordforråd i tillegg til rettskriving. Bare det i seg selv har gitt MEG en meget god grunn til å opprette fagforum i ALLE fag jeg har!!! Så til alle lærere som tviler på bruken av forum: GO FOR IT!!









torsdag 17. september 2009

Prøvde meg på hindi???? 16.09.09


Ikke bare bare med disse innstillingene på Blog!

Satt og trykka og kosa meg, og vips: her gikk det på HINDI. Er det mulig???

Så var det å prøve å finne tilbake til riktige innstillinger! Reine jobben for Hercule Poirot:-) Men, gikk bra til slutt. Den som leter den finner.....

आईएम

torsdag 10. september 2009

10.09.09

Hei igjen.

Ja da var det vel egentlig meninga at jeg nå skulle ha klinka til med noen forbløffene og revolusjonerende innlegg angående LMS og diverse pedagogiske utforminger... Men den gang ei:-) har egentlig hatt veeeeeldig nok med jobben og sporten den uka her, og mine studier har dermed måtte vike plass foreløpig! Fy og fy... Sier en lærer...

Tar det igjen til helga (høres unektelig
ut som en elev jeg nå:-))
Lørdag mener jeg er en perfekt studiedag (dersom jeg ikke må til Drammen på håndballcup da)

Plutselig tilbake her altså!
Noen ord på veien:
"We play with two stoppers and three spisses"
Nils Arne Eggen entrer CL og den internasjonale pressescenen

mandag 7. september 2009

070909

Så var det på'an igjen...På'an igjen...
Dagen går så utrolig fort og hva får jeg gjort???
Vel, har i hvertfall fått kommentert noen blogger fra noen av mine IT-medstudenter!
Har tenkt litt i helga rundt HVA jeg ønsker å vektlegge /forbedre innen den pedagogiske bruken av LMS, men er vel i startgropa ennå. Det blir noe direkta retta mot noen av de fagene jeg underviser i og ønsker å bruke Its på en mer konstruktiv måte i undervisninga (satt i kontekst med K-06).
Har meldt meg som Web-redaktør på jobben (akkurat som man ikke har nok å gjøre) og får håpe at man fikser "det som fikses kan":-)

Så et lite gullkorn fra sportsverdenen:
"Du bommer på 100% av skuddene du aldri fyrer av"
Wayne Gretzky
(http://www.karan.no/version1/diverse/sportssitater.htm)

fredag 4. september 2009

040909

Yes, da var det helga!!! Full spiker på jobben hele uka i tillegg til masse møter, for- og etterarbeid, elevsamtaler og personalmøter..... Storgleder meg til høstferien!!!
Sitter her og kjenner at jeg gleder meg til Piratbyen i Sverige i morra. Godt å komme bort litt. Får ta med Pc (?) å prøve å finne ut hva min LMS-pedagogiske forbedring skal handle om:-) Har noen tanker, men vi får se.
Må ta med et sitat fra John Carew:
"En gang i forrige sesong var jeg ydmyk i omtrent fjorten dager, men ingen la merke til det"

onsdag 2. september 2009

Første delmål!!!

Ja, nå er jeg i gang! Endelig! Opprettelse av blogg er oppgave nummer 1, så nå er det bare å frese videre. Litt "scary" å slenge seg ut på men men.. En gang lærer, alltid lærer...Tar tid med forandringer...