

Studentblogg
RSS står for Really Simple Syndication. Gjennom å abonnere på RSS (som i de fleste tilfeller fortsatt er gratis) får du tilsendt oppdaterte nyheter fra f. eks. en nettside du er interessert i. Dette bidrar til at du faktisk slipper å gå inn på din favorittnettside for å holde deg oppdatert på nyheter, de kommer til deg automatisk!! Når du er på en nettside som har feeder (mater) vil RSS-knappen (på min pc) være orange. Det betyr at jeg kan abonnere på nyheter fra denne siden. Om jeg er er inne på en side som ikke har feeder er min RSS-knapp grå.
Ordnung muss sein:
Ved å klikke på RSS-symbolet legger denne seg i favoritter på Menylinja. Her kan du kategorisere dine sider ved at du kan "mappe" elementene. På slik måte opprettholder man oversikt og struktur og det er utrolig ankelt å holde seg oppdatert.
Merverdi for meg:
Etter at jeg har blitt kjent med hva RSS betyr og tatt det i bruk kan jeg si at jeg har gått fra total uvitenhet til total avhengighet! Jeg trenger ikke lenger stadig å klikke meg inn på nettsider jeg følger for de kommer automatisk til meg.
Mange interessante sider har dessverre ennå ikke lagt til RSS-tjenesten og dette krever at vi da få følge med på "gamle måten". Slitsomt, slitsomt, slitsomt........
Ja, da var det tid for modul 2. Denne modulen tar for seg opprettelse av
tester i f. eks. Its learning. Minst tre mulige opplegg skal drøftes og det skal legges vekt på hvordan tester kan være med på gi økt læringstrykk/merverdi/gevinst for det aktuelle undervisningsopplegget. Jeg har i min egen undervisning ansvar for flere fag det kunne vært aktuelt å lage tester i, men har valgt å fokusere på faget "Yrkesutøvelse". Dette er et stort og meget omfattende fag som inneholder mange vanskelige begreper, lover og "fremmedord". I min egen lærerpraksis (begynner faktisk å bli noen år nå) har jeg erfart at de tunge fagemnene ofte gir eleven høy grad av negativ mestringsfølelse og tester i disse delemnene har en tendens til å bli litt kjedelig/demotiverende utformet i Word(!!) eller rett og slett på papir. Ikke akkurat det vi forbinder med kreativ og motiverende undervisning:-)
Tester:
Tester kan, om riktig utformet, være med på å gi økt fag- og læringstrykk i den enkelte klasse generelt og hos den enkelte elev spesielt!! Men: aldri tester bare for testens skyld. Spørsmål til ettertanke kommer som kaker på brett: HVORDAN SKAL JEG GJØRE DET???? Hva skal jeg legge vekt på, hvordan skal testene være, skal alle tester være like, HVA vil jeg egentlig teste og sist men ikke minst: hvordan skal jeg utforme feedbacken til elevene og hvordan lage spørsmål så konkret og "rett fra fagstoffet" som mulig?
Inn i tenkeboksen det bærer.....
Ikke glem den didaktiske relasjonsmodellen!!
Tenkt bruk av test i faget YRKESUTØVELSE
Undervisningsopplegg 1
Her ville jeg ha utformet en pre-test av det tema som skal gjennomgås med elevene (f. eks tema "omsorg og profesjonalitet"). Utmerket for å tilrettelegge for den enkelte, noe vi jo er lovpålagt!! En slik kartlegging bidrar til å finne ut hva den enkelte elev kan om det emnet vi skal igjennom, hva kan de litt og kanskje ingenting om? Kreativ oppgaveutforming og spørsmålsstilling kan bidra til til at elevene ønsker å lære/vite mer som igjen skaper økt læringstrykk og interesse for tema(mission accomplished). I tillegg kan det, om man ønsker,utforme VØL-skjema på på f. eks Its der eleven selv definerer hva de Vil lære mer om, hva de Ønsker å lære mer om, og til slutt: Hva de har Lært. Kreativiteten stoppes kun av læreren selv. Men altså: det å sile ut før-forståelse og forkunnskaper gir meg som lærer og fagansvarlig et ypperlig utgangspunkt til å "nå" den enkelte elev samt å tilrettelegge på best mulig måte!
Undervisningsopplegg 2:
Etter en del arbeid/gjennomgang med tema "omsorg og profesjonalitet" ville jeg ha utformet en formativ test for å evaluere hva den enkelte elev har lært midtveis i denne temaperioden. Tenker da på å lage en test over "vanskelig" fagord og faguttrykk. I mitt fag har jeg valgt å kalle disse uttrykkene for NØKKELORD. Disse begrepene er rett og slett fagord elevene må kunne innen sine respektive yrkesvalg. En formativ test på disse ordene/faguttrykkene vil vise både meg og eleven hvilken foreløpig kompetanse eleven har på området noe som bidrar til at jeg kan legge min undervisning opp mot det jeg ser eleven(e) har noe vansker med. I denne formative testen sjekkes også ut viktige elementer fra tema for å se om dette er "på plass" hos den enkelte.
I deltest 2 kan det være en fordel og gruppere elevene (A, B etc.). Ingen elever er like og alle har krav på undervisning på sitt nivå. Dette er det viktig å ta hensyn til: faglig sterke elever kan få spørsmål som krever større grad av refleksjon og drøfting samt oppgaver som er mer "inn i dybden". Disse elevene kan videre få oppgaver der spørsmålsstillingen er lenger og mer "dyptgående". Gruppe 2 kan få spørsmål som settes mer i direkte forbindelse med den teksten som er i fagboka. Dette nivået krever "gjenfortelling" eller benevnelser der det sjekkes ut at eleven har fått med seg basiskunnskaper.
Ved å gruppere elever på denne måten får man oppgaver som er relatert til den enkelte. I Its er det en smal sak å få til dette og ved å gjøre testingen på denne plattformen unngår jeg MASSE papirarbeid (karakterføring i Word eller annet sted). For: karakterene etter testinga går rett inn i karakterboka på Its. NYDELIG....
Viktig i denne sammenheng å stille seg spørsmål om man i hele tatt skal karaktersette den formative testen. Hva skjer med elevene om karakterene ikke står i stil med det de forventer? Blir motivasjon for videre arbeid da redusert? Eller kan det være slik at noen elever faktisk vil få økt læringsmotivasjon for å vise at "dette skal jeg kunne bedre betrakteli til neste gang"? Skal alle elever eventuelt ha karakter eller skal man kun sette karakterer på enkeltelever eller på gruppe A? Mange spørsmål det er viktig å ta i betrakting!!!
Her har jeg da, etter deltest 2, et systematisk og strukturert grunnlag for elevsamtaler i faget/temaet. Hvorfor feilet eleven på den oppgaven? Hva var det som gikk greit? Hva kan eleven så lang i tema? Dette er spørsmål jeg tar med meg inn i samtalen med elevene og ut i fra dette kan min veiledning rettes direkte mot elementer som eleven oppfatter som ugreit.
Undervisningsopplegg 3:
I undervisningsopplegg 3 tenker jeg en avsluttende prøve i temaet. Også i denne testen grupperes og nivåfordeles elevene (gruppa ligger fortsatt definert på Its). Resultat etter delprøve 2 samt elevsamtalen legger nå grunnlag for den avsluttende prøven(prøve 3). Etter at denne summative testen er gjennomført vil elevene få karakter på denne. Rett inn i karakterboka det går:-) Flere fordeler kan nevnes: lett å ha kontroll på HVEM som har levert og hvem som IKKE har levert (grønne og røde markeringer). Plagieringskontrollen i Its er blitt min nye bestevenn. Med enkle tastetrykk kan man sende melding til de elever som ikke har gjennomført testingen med beskjed om at "obligatorisk test/oppgave" må innleveres. Det nytter altså ikke å snike seg unna denne:-)) Videre er det lett å aktivere/deaktivere testene. Dette letter mitt arbeid betraktelig. I stedet for at jeg konstant må springe rundt med en bunke tester under armen kan elevene bare klikke seg inn i faget og gjøre det de skal. ENKELT OG GREIT.
Som nevt flere ganger er det mange gevinster å hente ved å lage tester i Its learning. Men: dette krever også mye arbeid... Mer om dette i blogginnlegget: Refleksjon over egen test