lørdag 24. oktober 2009

Modul 3 Oppgave 2 c: Delicious.....

Delicious er et nettsted som tilbyr tjenester der man kan sette bokmerke på sider man synes er spennende, informative, lærerike etc. Videre kan man legge til venner og du får da tilgang til venners bokmerker. Om du merker en side så får du også opp hvor mange andre som også har bokmerket denne siden. Er det noen du kjenner her??? Føler vel kanskje at Delicious er en annen form for Facebook der hovedfokus er "hvem tagger hva??" og når "tagga dine venner sist??". Tjenesten i seg selv er jo smart, men vet ikke helt om jeg er så veldig interessert i hva mine venner bokmerker eller ikke. Kanskje har jeg rett og slett ennå ikke sett lyset med vennemerkinga, men Delicious i seg selv er jo ikke bare vennemerking!! Jeg har erfart, lært og oppdaget sider (ja, jeg har fulgt tags fra nettstedet) jeg tidligere ikke hadde anelse om: hvordan lage CornflakesSnitzel og 15 måter å knytte skolissene på. Utrolig hva som finnes på nettet....




Merverdien med denne tjenesten er jo at man kan følge med på hva som er nytt av sosiale bokmerker og bruke det som måtte være av interesse. Det er enkelt å kategorisere bokmerkene (du kan velge om du vil lage tagskyer der de mest populære taggene vises med større skrift). Videre kan man se alle taggermapper som ligger på nettstedet samt at de bokmerkene du har felles med andre vises i farger... Ved dette får man tips og ideer til nettsider man aldri har visst om før og bare det i seg selv er kanskje grunnlag nok til å bruke slike tjenester??





Modul 3 oppgave 1: Tagging




Tagging er et verktøy for å sette bokmerker på sider/webelementer man fatter interesse for. Tagging består i å merke sider for så å kategorisere disse i egnede mapper. Om man, som f.eks. lærer, finner en nettside du vil bruke i undervisninga så kan du, ved å merke denne siden, raskt finne fram til denne igjen til bruk i undervisninga. Men: hensikten blir fort borte om du ikke lager mapper (selverfart!!!) Fant et flott filmklipp jeg ville bruke i faget "kommunikasjon og samhandling", men da jeg klikka meg inn på bokmerkene mine...ja, da fant jeg de ikke!!! Utålmodige elever som venta på lærerens "geniale" filmsnutt, men læreren klarte ikke å finne bokmerket sitt. Hadde lagra bokmerket i feil mappe (tag bundligen var feil) og klarte ikke å navigere seg fram til rett tagg!!! Sånn går det når en overivrig lærer er så oppglødd over oppdagelsen at hun glemmer at disse taggene må ARKIVERES (bundles) slik at de blir lett å finne fram til igjen. Well, lesson learned for this teacher....
Merverdien ved å tagge Web-elementer er stor og letter arbeidet med å finne fram i jungelen "out there". Ved å bokmerke en side spares man for å søke på nettet etter den siden du leter etter. Videre trenger du ikke å måtte huske nettadresse og du slipper å lete febrilsk etter det du leter etter når du endelig har kommet inn på rett side!! For å kunne bokmerke sider så trykker man enten "Bookmarks" på sin egen Pc eller man kan bruke programmer der du oppretter konto der det blir lagt til menyericoner du bruker for å tagge sider. Eksempel på slik side er : http://delicious.com/. Mer om dette nettstedet under mitt blogginnlegg om Delicious.

Modul 3 deloppgave 1 om RSS

I dette blogginnlegget skal jeg presentere en av to viktige støtteteknologier inne Web 2.0: RSS
Da vi fikk denne oppgaven tenkte jeg umiddelbart: NEI...... RSS kan jeg absolutt ingen ting om!! Da jeg fortalte "min bedre halvdel" at tema for denne oppgaven var RSS ble jeg møtt med et rungende: HURRA. Han hadde hørt om RSS, men NÅ skulle han endelig få lære hva dette egentlig gikk ut på. Gjett hvem som skulle lære han??? I tilknytning til oppgaven har faglærer lagt ut masse fagstoff om om gjeldende tema. Her var det bare å lese og eksperimentere så godt jeg kunne. Oppdaget også at jeg på min Pc faktisk har et symbol jeg aldri har brukt eller visst om: RSS-symbolet


RSS står for Really Simple Syndication. Gjennom å abonnere på RSS (som i de fleste tilfeller fortsatt er gratis) får du tilsendt oppdaterte nyheter fra f. eks. en nettside du er interessert i. Dette bidrar til at du faktisk slipper å gå inn på din favorittnettside for å holde deg oppdatert på nyheter, de kommer til deg automatisk!! Når du er på en nettside som har feeder (mater) vil RSS-knappen (på min pc) være orange. Det betyr at jeg kan abonnere på nyheter fra denne siden. Om jeg er er inne på en side som ikke har feeder er min RSS-knapp grå.


Ordnung muss sein:
Ved å klikke på RSS-symbolet legger denne seg i favoritter på Menylinja. Her kan du kategorisere dine sider ved at du kan "mappe" elementene. På slik måte opprettholder man oversikt og struktur og det er utrolig ankelt å holde seg oppdatert.


Merverdi for meg:
Etter at jeg har blitt kjent med hva RSS betyr og tatt det i bruk kan jeg si at jeg har gått fra total uvitenhet til total avhengighet! Jeg trenger ikke lenger stadig å klikke meg inn på nettsider jeg følger for de kommer automatisk til meg.
Mange interessante sider har dessverre ennå ikke lagt til RSS-tjenesten og dette krever at vi da få følge med på "gamle måten".
Slitsomt, slitsomt, slitsomt........

onsdag 21. oktober 2009

Studiemodul 2, oppgave 7: Hva lærte du?



Hva har jeg lært i denne oppgaven? Masse, masse, masse!!! Bare det å bli kjent med dette verktøyet har bidratt til at jeg i dag er mer bevisst på HVA det er jeg tester eleven i. Samtidig er det en lettelse å kunne legge tester på nett uten å måtte ha de tilgjengelig i papirform. For ikke å glemme karakterboka (har skrevet en del om egen læring i blogginnlegg:oppgave 2 og 3). Det at medstudenter skulle gjennomføre oppgaven tenkte jeg ikke så mye på egentlig. Ble til at jeg satte testen i kontekst med egen undervisning og så for meg, og gleder meg, til at elevene skal ta prøven. Fagstoffet tilknyttet modul 2 var til stor hjelp og inspirasjon underveis. Det var det ikke fra starten. Det første som slo meg var: hjelp, dett kommer jeg ikke til å få til... Hva skal jeg lage, hva skal jeg teste, hvordan skal jeg få til dette???
Men så, etter prøvelser, lesing av tips og innspill fra fagressurser så forstod jeg da at dette er et verktøy som jeg blir avhengig av. Kun egen fantasi og kreativitet setter grenser for hva og hvordan jeg kan gjøre dette.
Innspill fra medstudenter har jeg fått og gitt, og gruppa har reflektert rundt egne og hverandres tester i lukker forun på Its. En medstudent opplevde min test som litt kjedelig og ensformig og det tar jeg selvfølgelig til etterretning. Men føler her at jeg kan forsvare "det kjedelige" med at det "kan faktisk være konstruktivt og målbart selv om det er litt kjedelig". (Les mer om min begrunnelse for oppgaveutforming i oppgave 3)
Har videre fått tilbakemelding fra en annen medstudent på at testen min satte igang tankeprosesser rundt eget arbeid og arbeidssituasjon. Så tilbakemeldinger har jeg altså fått og de har vært konstruktive og informativ. Tar dette helt klart med meg videre i studiet.

Studiemodul 2, oppgave 3

Refleksjon over egen test........Ja, da var testen ferdig....
Vet ikke helt hva jeg skal begynne å skrive om, men en ting er sikkert: DENNE OPPGAVEN TOK TID!!! Var klar fra begynnelsen over hvilket tema jeg skulle velge og at spørsmål måtte være direkte knytta til fagstoffet.
På Its har man en rekke alternative oppgaveutforminger. HVILKEN skulle jeg velge? Skulle jeg gå for de fancy "trykkoppgavene" eller skulle jeg velge å dra bokser og setninger? HVA var det jeg egentlig skulle teste og hva var hensikten med testen min og ikke minst: testen skal vel gjelde/favne ALLE elevene(nix grupperinger)? Jo, den skulle være totalt fagrelatert slik at jeg kan bruke den i min reelle undervisning. Samtidig skulle den være utformet på en slik måte at den testet baiskunnskaper i det tema jeg hadde valgt. Viktig i min test var og at den ikke var for lang eller komplisert. Den skulle som sagt nå alle og da ville jeg, lært gjennom egne erfaringer og utdanning, at det enkle er ofte det beste!! Har relativt lang erfaring i arbeid som spesialpedagog og har gjennom dette erfart/lært at den faglige basiskunnskapen bør favne alle. Å utforme oppgaver på nivå kun tiltenkt den faglig sterke eleven bidrar til redusert mestring for mange elever. Dette ville jeg i aller høyeste grad unngå. Samtidig med dette måtte svarprosenten være relativt høy for å gå godkjennt testen (95%). På så måte sikres også det faglige kvalitetsnivået til den enkelte elev. I min studietest valgte jeg å bruke vurderingen "godkjent" eller "ikke godkjent". Grunnlaget for dette var at denne testen skulle være mest mulig målbar. Det skulle være "enten eller" og ikke noe "nesten" eller "midt i mellom". Denne prøven er utformet ved at det er fokusert på det som MÅ kunnes (minstekrav) og enten kan man eller så kan man ikke. Spørsmål jeg ville ha svar på, min hensikt med testen, var da å finne ut hvor godt kunne de minstekravet gjeldende for dette tema? Hvor godt kunne de det fagstoffet som deres yrkesvalg er avhengig av at de kan? Mange refleksjoner rundt testutformingen som igjen krevde tid, evalueringer, utprøvinger på familiemedlemmer og venner!!! Ikke bare bare å leve med en spesiapedagog som lager tester.........
Spørsmålene ble hentet fra fagboka i Yrkesutøvelse. Det mest utfordrende var å finne spørsmål som elevene kunne svare JA eller NEI på. Ønsket som sagt ikke mange oppgaver med bokser og "stæsj". Hadde kanskje vært enklere for meg å lage flervalsgsspørsmål og "klikk og dra" oppgaver, men dette ønsket jeg ikke. Kort og greit skulle det være. Hensikten men å lage denne testen i mitt studie var for meg at jeg skulle kunne lære/lage noe jeg kan bruke ofte i egen undervisning. Elevene liker småtester framfor store tester 1 gang i måneden. Jeg ville altså at oppgavelagingen ikke skulle være for krevende eller ta for lang tid. Da jeg lagde denne testen hadde jeg dette i tankene hele tiden. Men, tid tok det alikevel. Skal vel helst det når man ikke er kjent med dette fra før.....
Det var utfordrende å reflektere over hvor høyt skulle jeg legge lista. Klart liksom ikke å tenke at denne skulle tas av medstudenter og ikke egne elever. Var liksom inne i klasserommet hele tiden jeg...(Kanskje godt det er juleferie snart). Opplevde vel og at utforminga ble litt kjedelig og intetsigende. Kunne kanskje satt inn noen spennende elementer som hadde høyna testens utseende/utforming. Men igjen, ikke alle elever liker/motiveres av dette og dermed lot jeg det rett og slett være. Elevenes feedback var også noe jeg sleit med. Satt inn flotte tilbakemeldinger om eleven tasta riktig, men når jeg lagra testen og prøvde den selv; ja da kom tilbakemeldinga opp sammen med oppgaven. Så var det bare å prøve på nytt og på nytt og på nytt. DON' T GIVE UP er det vel noe som heter????
Til tross for at denne deloppgaven for meg var noe krevende og mer arbeidskrevende enn først antatt så var den utrolig spennende og reell. For en verden som har åpnet seg for meg! Og alt går inn i karakterboka uten at jeg må fram med penna og kontrollsjekke og beregne. Gjennomsnitt på prøvene kan jeg også få frem samt hvem som har scora hva og hvem som ikke har tatt testen. UTROLIG....Men det skal ikke glemmes at for å utforme gode, hensiktsmessig, konstruktive og målbare tester så tregs det tid, refleksjoner, kreativitet og pågangsmot. Men papir, det trenger vi ikke!!!

fredag 9. oktober 2009

Testen er åpen i Its learning!! 091009

Hei igjen.
Vil bare gi beskjed om at min enkle lille fagtest er nå ute på Its.
Ta gjerne testen og sjekk ut om du består kapittel 2 i faget Yrkesutøvelse på VG 1-nivå!
Testen er ment som pre-test etter gjennomgang av fagstoffet, rett og slett en rein kapittelprøve.
Refleksjoner, tanker, evalueringer og etterord kommer snart (ligger i redigeringsboksen, men er ikke helt klar ennå:-))

torsdag 8. oktober 2009

Studiemodul 2

MODUL 2, Oppgave 1: Tester i egen undervisning

Ja, da var det tid for modul 2. Denne modulen tar for seg opprettelse av
tester i f. eks. Its learning. Minst tre mulige opplegg skal drøftes og det skal legges vekt på hvordan tester kan være med på gi økt læringstrykk/merverdi/gevinst for det aktuelle undervisningsopplegget. Jeg har i min egen undervisning ansvar for flere fag det kunne vært aktuelt å lage tester i, men har valgt å fokusere på faget "Yrkesutøvelse". Dette er et stort og meget omfattende fag som inneholder mange vanskelige begreper, lover og "fremmedord". I min egen lærerpraksis (begynner faktisk å bli noen år nå) har jeg erfart at de tunge fagemnene ofte gir eleven høy grad av negativ mestringsfølelse og tester i disse delemnene har en tendens til å bli litt kjedelig/demotiverende utformet i Word(!!) eller rett og slett på papir. Ikke akkurat det vi forbinder med kreativ og motiverende undervisning:-)

Tester:
Tester kan, om riktig utformet, være med på å gi økt fag- og læringstrykk i den enkelte klasse generelt og hos den enkelte elev spesielt!! Men: aldri tester bare for testens skyld. Spørsmål til ettertanke kommer som kaker på brett: HVORDAN SKAL JEG GJØRE DET???? Hva skal jeg legge vekt på, hvordan skal testene være, skal alle tester være like, HVA vil jeg egentlig teste og sist men ikke minst: hvordan skal jeg utforme feedbacken til elevene og hvordan lage spørsmål så konkret og "rett fra fagstoffet" som mulig?
Inn i tenkeboksen det bærer.....
Ikke glem den didaktiske relasjonsmodellen!!

Å reflektere over HVEM; HVA; HVORFOR og HVORDAN er viktig i utformingen av en test. Så igjen: aldri test kun for testens skyld.....




Tenkt bruk av test i faget YRKESUTØVELSE

Undervisningsopplegg 1
Her ville jeg ha utformet en pre-test av det tema som skal gjennomgås med elevene (f. eks tema "omsorg og profesjonalitet"). Utmerket for å tilrettelegge for den enkelte, noe vi jo er lovpålagt!! En slik kartlegging bidrar til å finne ut hva den enkelte elev kan om det emnet vi skal igjennom, hva kan de litt og kanskje ingenting om? Kreativ oppgaveutforming og spørsmålsstilling kan bidra til til at elevene ønsker å lære/vite mer som igjen skaper økt læringstrykk og interesse for tema(mission accomplished). I tillegg kan det, om man ønsker,utforme VØL-skjema på på f. eks Its der eleven selv definerer hva de Vil lære mer om, hva de Ønsker å lære mer om, og til slutt: Hva de har Lært. Kreativiteten stoppes kun av læreren selv. Men altså: det å sile ut før-forståelse og forkunnskaper gir meg som lærer og fagansvarlig et ypperlig utgangspunkt til å "nå" den enkelte elev samt å tilrettelegge på best mulig måte!


Undervisningsopplegg 2:
Etter en del arbeid/gjennomgang med tema "omsorg og profesjonalitet" ville jeg ha utformet en formativ test for å evaluere hva den enkelte elev har lært midtveis i denne temaperioden. Tenker da på å lage en test over "vanskelig" fagord og faguttrykk. I mitt fag har jeg valgt å kalle disse uttrykkene for NØKKELORD. Disse begrepene er rett og slett fagord elevene kunne innen sine respektive yrkesvalg. En formativ test på disse ordene/faguttrykkene vil vise både meg og eleven hvilken foreløpig kompetanse eleven har på området noe som bidrar til at jeg kan legge min undervisning opp mot det jeg ser eleven(e) har noe vansker med. I denne formative testen sjekkes også ut viktige elementer fra tema for å se om dette er "på plass" hos den enkelte.
I deltest 2 kan det være en fordel og gruppere elevene (A, B etc.). Ingen elever er like og alle har krav på undervisning på sitt nivå. Dette er det viktig å ta hensyn til: faglig sterke elever kan få spørsmål som krever større grad av refleksjon og drøfting samt oppgaver som er mer "inn i dybden". Disse elevene kan videre få oppgaver der spørsmålsstillingen er lenger og mer "dyptgående". Gruppe 2 kan få spørsmål som settes mer i direkte forbindelse med den teksten som er i fagboka. Dette nivået krever "gjenfortelling" eller benevnelser der det sjekkes ut at eleven har fått med seg basiskunnskaper.
Ved å gruppere elever på denne måten får man oppgaver som er relatert til den enkelte. I Its er det en smal sak å få til dette og ved å gjøre testingen på denne plattformen unngår jeg MASSE papirarbeid (karakterføring i Word eller annet sted). For: karakterene etter testinga går rett inn i karakterboka på Its. NYDELIG....
Viktig i denne sammenheng å stille seg spørsmål om man i hele tatt skal karaktersette den formative testen. Hva skjer med elevene om karakterene ikke står i stil med det de forventer? Blir motivasjon for videre arbeid da redusert? Eller kan det være slik at noen elever faktisk vil få økt læringsmotivasjon for å vise at "dette skal jeg kunne bedre betrakteli til neste gang"? Skal alle elever eventuelt ha karakter eller skal man kun sette karakterer på enkeltelever eller på gruppe A? Mange spørsmål det er viktig å ta i betrakting!!!


Her har jeg da, etter deltest 2, et systematisk og strukturert grunnlag for elevsamtaler i faget/temaet. Hvorfor feilet eleven på den oppgaven? Hva var det som gikk greit? Hva kan eleven så lang i tema? Dette er spørsmål jeg tar med meg inn i samtalen med elevene og ut i fra dette kan min veiledning rettes direkte mot elementer som eleven oppfatter som ugreit.


Undervisningsopplegg 3:


I undervisningsopplegg 3 tenker jeg en avsluttende prøve i temaet. Også i denne testen grupperes og nivåfordeles elevene (gruppa ligger fortsatt definert på Its). Resultat etter delprøve 2 samt elevsamtalen legger nå grunnlag for den avsluttende prøven(prøve 3). Etter at denne summative testen er gjennomført vil elevene få karakter på denne. Rett inn i karakterboka det går:-) Flere fordeler kan nevnes: lett å ha kontroll på HVEM som har levert og hvem som IKKE har levert (grønne og røde markeringer). Plagieringskontrollen i Its er blitt min nye bestevenn. Med enkle tastetrykk kan man sende melding til de elever som ikke har gjennomført testingen med beskjed om at "obligatorisk test/oppgave" må innleveres. Det nytter altså ikke å snike seg unna denne:-)) Videre er det lett å aktivere/deaktivere testene. Dette letter mitt arbeid betraktelig. I stedet for at jeg konstant må springe rundt med en bunke tester under armen kan elevene bare klikke seg inn i faget og gjøre det de skal. ENKELT OG GREIT.
Som nevt flere ganger er det mange gevinster å hente ved å lage tester i Its learning. Men: dette krever også mye arbeid... Mer om dette i blogginnlegget:
Refleksjon over egen test