tirsdag 1. desember 2009

Modul 4, Oppgave 1: Refleksjon over teori

I følge Olav Skundberg kan delingsbegrepet deles inn i 3 kategorier. I denne modulen skal jeg reflektere litt rundt 2 av disse kategoriene samt hvordan kan man som brukere av Skolenettet, for lærere i videregående skole, legge til rette for deling på nivå 2 og 3:
Nivåene jeg reflekterer over er:





  1. deling nivå 2: bidra, dele med andre


  2. konstruksjon av kunnskap i fellesskap


Å bidra med læringsressurser er i dag en viktig fanesak i den videregående skole. Det er ikke lenger greit nok å "snu bunken" år etter år etter år. Internett har åpnet en stor verden der vi alle kan delta og legge ut de metoder, triks og tips vi mener kan bidra til økt læring hos elever (og lærere). Å bidra og å dele med andre er positivt men med modifikasjoner. Med det mener jeg at det mange lærere kan agere tvilende til det å dele med "hele verden". Men som utviklingen er nå kommer man nesten ikke unna delingsbegrepet i en eller annen form. I videregående skole brukes Internett som aktivt verktøy i forhold til å finne ressurser som kan understøtte de kompetansemål vi hele tiden må forholde oss til. Å lage egne filmsekvenser, Powerpointframvisning er i dag noe mer vanlig enn tidligere. Å legge disse ut på its learning i felles mappe gir hver lærer tilgan/mulighet for å ta i bruk eller dele sine oppdagelser. Å kunne konstruere i fellesskap knyttes opp mot sosiaokulturell læringsteori der man bygger opp under det å konstruere/lage sammen med andre. Wygotsky introduserte begrepet Scaffolding(stillasbygging) der fokus er: det eleven fjør sammen med en lærer/voksen(andre i dag det kan eleven gjøre alene i morgen. Kort sagt: sammen med andre lærer vi.
I kontekst med Skolenettets ressurser så har jeg, som lærer i den videregående skole, dessverre ikke så ofte tatt i bruk denne ressursen. Har tatt mer i bruk sider som er direkte knyttet opp mot fagbøker og sider som man selv eller kollegaer har ført opp i fellesmappa. På så måte er delingskompetansen meget god og utviklende.
å Skolenettets ressurser kan bidra til utvikling av ens eget fag slik at læringsmetodikk og læringstrykk kan bli bedre. Med dette mener jeg at det å få nye ideer fra eksterne fagsider/motivatorer kan sette igang nye tankerekker som igjen bidrar til bedre undervisningsstrategi og ikke minst: møter elevenes individuelle læringsstrategier på en mer hensiktsmessig måte.
I mitt eget arbeid med dette studiet har jeg opparbeidet meg kunnskaper jeg har praktisert enormt mye i egen undervisning. Det å dele denne kunnskapen med kollegaer og andre lærere og ikke minst lære av det andre lærere har produsert er av stor verdi for meg. Å tørre å ta i bruk andres undervisningsressurser har jeg aldri opplevd som "farlig" eller negativt. Å kunne reflektere, bruke og videreforedle andres forslag er positivt og dette igjen skaper bedre læring i klasserommet. Å ha mange forskjellig metoder, opplegg i faget handler om å finne veier inn til den enkelte elev og det er jo nettopp det som er formålet med læringen.
Deling som metode er kommet for å bli. Deling skjerper krav til en selv: man BLIR mer bevisst på egen forklaringsmåte og hvordan man legger fram stoffet. DET ER JO ANDRE LÆRERE SOM SKAL SE OG HØRE DETTE:-) Bare det i seg selv er grunnlag nok for deling!!

modul 4, oppgave 3og 4: Skjermvideo, YouTube og Wiki

Hvordan lage en enkel egendefinert animasjon i Powerpoint?
Å lage egen filmsekvens var i oppgaveteksten estimert til 2-4 timer. Hos meg derimot tok det lengre tid!! Da jeg satte meg til med denne deloppgaven valgte jeg å ta for meg Powerpoint og hvordan man kan lage en basis Powerpoint presentasjon. Begrunnelsen for valget mitt var at jeg bruker dette programmet mye i jobbsammenheng og erfarer der at jeg ofte er "veileder" i akkurat hvordan man skal definere tekst og objekter/figurer/bilder. AHA tenkte jeg: nå lager jeg en forklaringssekvens på dette. Filmen skulle legges på YouTube slik at den var tilgjengelig for den gemene hop.
Å lage filmsekvensen ble definitivt ikke så lett som jeg trodde, noe jeg forklarer senere i innlegget.
Da jeg aldri har laget noen skjermvideo tidliger og ikke har jeg program for dette heller så var det bare å gå i gang med leting på nettet. Hvilket program skulle jeg velge? Hvor finner jeg gratis prøveprogrammer? hvilket program krever ikke forkunnskaper på dette feltet? Faglærer hadde heldigvis lagt ut tips til programmer og på Del og bruk ble programmet JING definert som lettvekter og anvendelig. FLOTT tenkte jeg:-) DEN GÅR JEG FOR!
Å innstallere dette programmet var enkelt og det var også enkelt å ta det i bruk. Men, da jeg satte i gang merket jeg raskt hvor mye jeg svelger når jeg prater!! Hørte dette unektelig høyt og klart på opptaket og det var grusomt irriterende! Vel, her var det bare å ha fokus og la være å svelge så godt jeg kunne. Så kom problem nummer 2: dialekten min hørts ut som en blanding av total finnmarking kryssa med en innbarka østlending, altså totalt bort-i-veggen. Okay: dermed måtte jeg prøve å ha fokus på en dialekt så godt jeg kunne og det var ikke uten vansker(har jeg virkelig så blandingsdialekt? Trodde jeg hørtes ut som en skikkelig Honningsvåging jeg. Vel, etter 20 år her østpå er det kanskje ikke så rart!!)
Etter ca 20 opptak med direktelesing fra mal og pustepause etter punktum var filmen klar!YES, nå var det bare å legge den ut på YouTube. Men neida, så lett skulle det ikke være. Etter opprettelsen av konto på YouTube forslkte jeg så å laste opp filmen min! Bare FAILURE, FAILURE.... Kunne ikke laste opp eller publisere. Etter mye(og da mener jeg mye) feiling, prøving og tenners gnissel måtte jeg ty til min bedre halvdel:KAN DU HJELPE MEG HER??? Heldigvis skjønte han raskt hva problemet var: JING-programmet jeg hadde brukt lagde filetternavn på min film som IKKE kunne lastes opp i YouTube (SWF-format)! Jeg måtte dermed konvertere fila mi til et annet filformat. På nett igjen å leite etter konverteringsprogram som er gratis, enkle og brukervennlige. Downloada mange programmer jeg, men skjønte jo at det kun var kodeprogrammer som jeg ikke kunne bruke!! Behov for hjelp igjen fra min bedre halvdel: takk for dine programmeringskunnskaper og programoversikt. Fant så programmet iWisoft Flash SWF to Video Converter som ordna alle mine vansker. LIVET ER HERLIG!! Så var det bare å klikke seg inn på YouTube-kontoen og publisere...Så kom vanske 3: fikk ikke opp filmen på min dataskjerm! Inn på pc nummer 2 og 3 her i huset og her var det ikke noe problem. Viser seg så at jeg har gammel versjon av Flash og måtte laste ned denne også!! Etter det: nix more problems:-) Denne deloppgaven bstod videre i at man skal dele sen sekvens på Del og bruks Wiki. Fant fram til en side jeg mener var relevant for min foklaringssekvens og satte inn embedcode i Wikien slik at min film kan direkteklikkes fra gjeldende Wiki.
Tror jeg har lært mer i denne oppgaven (og definitivt brukt mer tid enn jeg skulle)enn det som var tiltenkt men cluet er: aldri gi opp:-)) Man lærer av å feile igjen og igjen og igjen. Som vi sier på håndballbanen: av 10 skudd på mål går i hvertfall 2 inn!



Selvprodusert forklaringssekvens om hvordan man kan lage egendefinert animasjon i Powerpoint.